ΕΡΓΑΠΡΟΦΙΛ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
6.2.16 ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ & ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΘΙΣΜΑ ΚΑΛΑΜΗΤΣΙΟΥ, Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ. ΜΕΛΕΤΗ-ΕΠΙΒΛΕΨΗ 2001-2002.
 

Ο βασικός προβληματισμός κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν η ένταξη του νέου κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον.
Η επιμήκης παραλία, η κλίμακα της βουνοπλαγιάς στην ανατολή και ο δυτικός ορίζοντας ήταν τα καθοριστικά στοιχεία στην επιλογή μιας γραμμικής λύσης συνεπικουρούμενα και από τη γραμμικότητα του ελεύθερου χώρου προς δόμηση.
Μια τέτοια γραμμική λύση αντικατροπτίζει το χαρακτηριστικό στοιχείο των παραπάνω στοιχείων της φύσης να εκτείνονται γραμμικά προς τα γύρω τους πράγματα.

Πέρα από το σχήμα αναζητήθηκε και μια τέτοια μορφολόγηση του κελύφους που να δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτό εκτείνεται όπως και τα στοιχεία της φύσης που το περιβάλουν.
Για αυτό το σκοπό επιλέχθηκε το κτίριο να αποκτήσει μια ευαίσθητη επιδερμίδα από ξύλινες επιμήκεις και στενές λωρίδες σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους σαν να αναπνέουν.

Το ξύλο είναι από τη φύση του ένα στοιχείο εφήμερο και φθαρτό το οποίο εμπεριέχει την διάσταση του χρόνου και παράλληλα προκύπτει - "ξεβράζεται" στην παραλία.

Παραπέμπει σε αρχέτυπες ανθρώπινες κατασκευές που εμφανίστηκαν σε τέτοιες περιοχές πολλούς αιώνες παλιότερα, όπως οι ξύλινες καλύβες αλλά και τα πρώτα ξύλινα πλοία.
Σαν μια τέτοια ξύλινη κατασκευή αρχέτυπη, με ημιυπαίθριο χαρακτήρα, το ξύλινο αναψυκτήριο στέκεται στην παραλία προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις εφήμερες καταστάσεις που προκύπτουν σε αυτό το τόσο ευαίσθητο όριο ανάμεσα στην στεριά και στη θάλασσα.